tiistai 8. maaliskuuta 2016

Vaellus Repovedellä 1.-2.3.2016, Kaakkurinkierros

Suunnitelmissa oli tehdä parin päivän talvivaellus lähiseudulle ja päätin lähteä kohti Repoveden kansallispuistoa, joka jäi viime syksynä kaverin kanssa kiertämättä. Reissuun seuraksi lähti iskä, joka oli syksylläkin vaeltamassa kanssani.
Päivä 1
Lähdimme Joutsasta aamulla liikenteeseen kohti Kouvolaa ja Repoveden kansallispuistoa. Matkalla pysähdyimme kahville Mäntyharjun Abc:llä ja se venytti hieman patikoimaan pääsyä, koska jäimme auttamaan sairaskohtauksen saanutta henkilöä. Repovedellä jätimme auton parkkiin Lapinsalmen parkkipaikalle, jossa oli muutama muukin auto. Reitin alku näytti niin hyvältä, että päätimme jättää mukana olleet lumikengät autoon. Kävelemään lähdimme noin kello 11:20.
Lähdimme kiertämään Kaakkurinkierrosta myötäpäivään ja kilometrin päässä tuli vastaan Lapinsalmi. Lapinsalmen riippusilta oli komea ja sen kautta oli hyvä aloittaa parin päivän patikointi. Siitä suuntasimme Katajavuorelle ihailemaan maisemia. Huipulle kulkivat Kuutinportaat, joissa oli kipuamista useamman sadan rappusen verran. Myös muutaman nuoren ryhmä oli katselemassa maisemia Katajavuoren päältä. Laskeuduimme rinnettä Katajajärven rantaan, jonka toiselle puolelle kiersimme Kapiaveden kautta. Ohitimme pysähtymättä Katajajärven nuotiopaikan ja suuntasimme kohti Kuutinkanavaa, jossa oli tarkoitus pitää ruokatauko. Pidimme tauon Kuutinkanavan, Repoveden puoleisella, nuotiopaikalla. Kodassa oli hyvä tehdä ruokaa ja pitää taukoa. Lounaaksi söin savuporokeittoa ja yhden makkaran sekä join kupin teetä.
Tauon jälkeen suuntasimme rinnettä ylös kohti Mustalamminvuorta ja sen näkötornia. Näkötornille tulee matkaa edestakaisin noin kilometri, mutta maisemat olivat kävelemisen arvoiset. Tornilta lähdimme laskeutumaan alas ja suuntasimme kohti Olhavaa, jota juuri katselimme tornista.
Olimme miettineet yöpymispaikaksi Olhavan laavua, mutta se oli jo varattu. Kello ei ollut vielä paljon, joten kiersimme Olhavanlammen ja kiipesimme Olhavanvuoren päälle katselemaan auringonlaskua.
Laskeuduimme takaisin lammen rantaan ja leiriydyimme rinteen juurella olevalle nuotiopaikalle. Teimme nuotion ja rupesimme suunnittelemaan ja tekemään päivällistä. Päivälliseksi oli suunniteltu loimulohta ja perunoita. Ruuan teon ohessa pystytimme mukana olleesta laavukankaasta nuotion eteen louen. Syömisen jälkeen kello alkoi olla jo aika paljon ja rupesimme valmistautumaan nukkumaan menoon. Pakkasta oli illalla noin -5°C ja yön alin lämpötila oli noin -11°C, itsellä oli ihan lämmin nukkua Carinthian SA M05 pussilla, mutta iskälle tuli hieman kylmä huonommalla makuupussilla. Fitbit näytti askelten määräksi 41,091 ja kalorien kulutukseksi 5440.
Päivä 2

Heräilimme aamulla joskus viiden jälkeen ja rupesimme sytyttämään nuotiota aamukahvia ja tavaroiden sulattamista varten. Aikainen herätys johtui osittain siitä, että iskällä meinasi olla kylmä ja osittain siitä, että olisimme suhteellisen ajoissa takaisin autolla. Aamulla oli pakkasta vielä noin -10°C. Liikkeelle lähdimme vähän seitsemän jälkeen ja ensimmäinen pikku pysähdys tehtiin Olhavan kaivolla, jossa täydensimme vesivarat. Reitti jatkui kohti Valkjärveä, jonka rantaa seuraten kuljimme Sukeltajaniemelle. Reitti jatkui Tolosen kierroksella, joka vanhemmassa kartassa ei kuulu Kaakkurinkierrokseen. Ilmeisesti kierros on pidentynyt kahdella kilometrillä jossain vaiheessa, koska kartasta riippuen se on 24km tai 26km.  Kierrettyämme Tolosen päädyimme Saarijärvelle, joka on yksi kolmesta kansallispuiston merkityistä parkkipaikoista.
Jatkoimme matkaa kohti Kirnukangasta, jossa pidimme lounastauon. Kirnukankaan laavulla olimme noin kello 11:00. Polut olivat kaikista huonoimmassa kunnossa kierroksen keskivaiheilla eli kauimpana Lapinsalmesta. Kirnukankaalla yhdet portaat olivat jäätyneet täysin ja portaita peitti noin 40cm paksu jää, joten kulkeminen rinkan kanssa hieman vaikeutui.
Matka jatkui kohti Lojukoskea, joka sijaitsee Pahkajärven ampuma-alueen varoalueen rajan vieressä. Reitti kulkikin aika pitkään lähellä varoalueen reunaa. Matka Lojukoskelta Tervajärven parkkipaikalle oli melkein umpihankea, ja reitillä oli vain parit vanhat jäljet.
Tervajärven parkkipaikan jälkeen polku parani huomattavasti, koska sillä alueella oli liikkunut enemmän ihmisiä. Talaksella pidimme pienen huilaustauon ja otimme hetkeksi rinkat pois selästä. Talakselta kävelimme yhtä kyytiä Lapinsalmelle. Kuljimme Kapiaveden kautta, koska Ketunlossi ei ole talvella käytössä. Kapiaveden ja Lapinsalmen tulentekopaikoilla oli useita ihmisiä paistamassa makkaraa. Autolla olimme noin puoli neljä iltapäivällä. Lumikenkien autoon jättäminen oli hyvä idea, koska niistä olisi ollut hyötyä vain muutamissa kohdissa koko Kaakkurinkierroksella ja muuten ne olisivat olleet vain tiellä. Koko vuorokauden kulutus oli 5296kcal ja askeleet 41,673. Repovesi on sellainen kohde, jonne tulee lähdettyä varmasti myös kesällä vaeltamaan, koska maisemat olivat jo talvellakin todella hienot.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti